Trajanje: 3 godine
Škole: Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar, Ekonomska i turistička škola Daruvar, Srednja škola „August Šenoa“ Garešnica, Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje, Obrtnička škola Koprivnica, Srednja škola „Ivan Seljanec“ Križevci, Strukovna škola Đurđevac, Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača, Srednja škola Vrbovec
Bodovi: Zbroj općeg uspjeha od 5. do 8. razreda, na dvije decimale.
Ocjene u 7. i 8. razredu iz: hrvatski jezik, matematika, strani jezik.
Potvrda: Liječnička svjedodžba medicine rada
Opis: Priprema sve vrste toplih i hladnih jela, sastavlja dnevne i tjedne jelovnike te priprema jela po narudžbi. Posao kuhara uključuje različite aktivnosti: naručivanje i preuzimanje namirnica, čišćenje, određivanje tehnologije pripremanja hrane, pripremanje namirnica i njihovu toplinsku obradu, podjelu hrane na pojedinačne obroke te garniranje i dekoriranje. Nadalje, kuhar bilježi podatke za dnevni obračun upotrijebljenih namirnica, izdanih obroka hrane te kontrolira zalihe. Tijekom obavljanja poslova poštuje visoke higijenske standarde, pazi na higijenu i čistoću prostora i sredstava s kojima radi te vodi brigu o skladištenju nepotrošenih namirnica. Sudjeluje u pripremanju i sastavljanju jelovnika, dnevnih menija te u pripremi proračuna za određena jela i obroke.