Trajanje: 3 godine
Škole: Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar, Obrtnička škola Koprivnica
Bodovi: Zbroj općeg uspjeha od 5. do 8. razreda, na dvije decimale.
Ocjene u 7. i 8. razredu iz: hrvatski jezik, matematika, strani jezik.
Potvrda: Liječnička svjedodžba medicine rada
Opis: Priprema različite vrste tijesta i od njega oblikuje kruh, peciva i ostale pekarske proizvode. Pekar proizvodi kruh i peciva od brašna različitih žitarica i ostalih sastojaka kao što su sol, voda, kvasac i sl. Da bi se ispekao kruh ili peciva, potrebno je najprije pripremiti smjesu od navedenih sastojaka pri čemu se, uz pomoć pekarskih pomagala, kontrolira sastav smjese i količina svakog sastojka. Sljedeći korak je ručno ili strojno miješanje i oblikovanje tijesta, a potom se vrši nadzor nad procesom dizanja tijesta prije, ali i za vrijeme pečenja. Po završetku pečenja, gotovi pekarski proizvodi se vade iz velikih peći uz pomoć specijalnih pekarskih lopata, slažu se u košare i prevoze do prodajnih mjesta.