Trajanje: 4 godine
Škole: Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar, Srednja škola „August Šenoa“ Garešnica
Bodovi: Zbroj općeg uspjeha od 5. do 8. razreda, na dvije decimale.
Ocjene u 7. i 8. razredu iz:
Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar | hrvatski jezik, matematika, strani jezik, povijest, geografija, biologija |
Srednja škola „August Šenoa“
Garešnica
|
hrvatski jezik, matematika, strani jezik, povijest, geografija, tehnička kultura |
Potvrda: Potvrda školskog liječnika
Opis: Obavlja razne poslove u ugostiteljskom gospodarstvu: organizira rad u kuhinji i restoranu, planira zalihe, nabavu i preuzimanje reprodukcijskog materijala, kontrolira skladištenje i konzerviranje živežnih namirnica, sastavlja dnevni jelovnik, dogovara i organizira domjenke, bankete, svečane ručkove i večere. Također brine o prezentaciji i propagandi restorana, estetskom izgledu jela i uređenju prostora te kontrolira rad i financijsko poslovanje ugostiteljskog objekta. Može obavljati visoke organizacijske i tehnološki zahtjevne poslove u hotelu, odjelu hrane i pića, odnosno cjelokupnom hotelu, visokokategoriziranim restoranima, pansionima i sl. Zbog prirode posla i čestog putovanja, komercijalisti najčešće rade više od 40 sati na tjedan, no prednost je mogućnost samostalnog određivanja ritma rada.